הרמת סינוס

מה זה הרמת סינוס? אם איבדתם שיניים, העצם מאוד מאוד מתכווצת. מעל העצם שלכם בלסת העליונה יש חלל אויר גדול שהוא מכוסה על ידי רירית. הרופא שיניים עושה פתח קטן במטרה להרים את הרירית  הרמת הרירית היא – הרמת סינוס.

למרווח שבין הרירית לקרקעית, אנחנו מכניסים עצם כתושה בצורת אבקה כזאת. כדי שהאבקה לא תצא דרך הפתח ותתפזר לכל הכיוונים, אנחנו עוטפים את הפתח עם מין דף כזה שנקרא ממברנה. אחרי בין 6 – 8 חודשים, תלוי ברוחב הסינוס, יש לנו עצם חדשה וטובה. הגוף שלכם משתמש באבקה הזאת בתור פיגום, ויוצר עצם טובה. הבעיה היא שהתהליך הזה לוקח סדר גדול של 8 חודשים ואז צריך לשים את השתל וזה יקח עוד 6 חודשים עד שהוא יקלט ורק אז אני אוכל לבנות עליו, מה שלוקח לי בערך עוד חודש. לסיכום בשיטה הקלאסית של ניתוח הרמת סינוס כל התהליך לוקח סך הכל שנה וחצי.

הסיבה לביצוע ניתוח הרמת סינוס

הסיבה לביצוע ניתוח הרמת סינוס היא, שפעמים רבות נתקל רופא שיניים בבעיה. על מנת לבצע השתלת שיניים יש לקדוח בעצם הלסת, ולעגן בתוכה שתלים. אבל באיזור השיניים הטוחנות בלסת העליונה, לעתים אין מספיק עצם לביצוע שתלים ואז יש צורך בעיבוי קיר העצם על מנת שתהיה כמות מספקת של עצם לביצוע השתלת שיניים. עיבוי זה נקרא: הרמת סינוס.

הרמת סינוס ואיך לוותר על הצורך בה

השיטה הקלאסית של ניתוח הרמת סינוס:

  • עקירת שיניים בעייתיות והמתנה חודשיים
  • ביצוע שתלים והמתנה 6 חודשים לקליטתם
  • חשיפת השתלים והמתנה עד כחודש לריפוי החניכיים
  • ביצוע כתרים מקבועים על השתלים במספר מפגשים

סך הכל תהליך שלוקח עד שנה וחצי לסיים אותו.

ניתוח הרמת סינוס עם "דרך קיצור"

אבל יש דרך קיצור. תוך כדי בניית העצם מכניסים את השתל, ואז הבנייה של העצם מסביב לשתל קורית בו זמנית. אז במקום לחכות חצי שנה לבניית עצם ועוד חצי שנה לשתל, כל התהליך ביחד לוקח רק 6 חודשים.

  • ביצוע הרמת סינוס עם שתלים בשלב אחד והמתנה 5 חודשים לקליטה.
  • חשיפת השתלים והמתנה חוגש לריפוי חניכיים.
  • ביצוע כתרים קבועים על השתלןים במספר מפגשים

סך הכל התהליך לוקח בין 6 -8 חודשים בלבד! וחסכתם המון המון זמן. את התהליך המקוצר ניתן לעשות בחלק לא מבוטל מהמקרים, לא תמיד.

עיבוי עצם ברצפת הסינוס

עיגון של שתל בתוך אוויר, לא תורם לעיגון. נמשיך בהשוואה לתחום הבנייה. רפואת שיניים דומה לא מעט למה שעושים בנאים, רק עם מרכיב של ביולוגיה. על מנת שנוכל לקדוח דיבל לתוך קיר דק, עלינו לעבות אותו קודם או לשים בו חיזוקים. כך בהתאם, גם קיבוע של השתלת שיניים בתוך עצם לסת דקה, תחייב קודם כל עיבוי של קיר העצם לפני שנוכל לעגן בה שתל. עיבוי זה בחלק האחורי של הלסת העליונה נקרא: הרמת סינוס.

הרמת סינוס לפני השתלות שיניים הפכה להיות ההתערבות הכירורגית הנפוצה ביותר למטרת עיבוי העצם באזור הלסת העליונה. עיבוי העצם ברצפת הסינוס יכולה להתבצע כשלב מקדים. מניחים את העצם החלופית, ממתינים כ – 8 חודשים, ורק אז יבוצעו שתלים דנטליים. גם לאחר ביצוע השתלים יש להמתין 6 חודשים נוספים לקליטתם. בחלק מהמקרים ניתן לבצע את השתלים בשלב אחד עם בניית העצם ובכך לחסוך זמן רב.

אם נשווה שתלים לדיבלים ששמים בקיר, הרי שאם אנו קודחים ושמים דיבל בקיר רגיל, נוכל לתלות עליו מה שנרצה כי יהיה לנו שפע של עיגון. לעומת זאת, אם מדובר בקיר גבס דק, הרי שסיכוי סביר שהכנסת הדיבל תגרום לו לחדור דרך הקיר ולבקוע מהצד השני.

כאשר מדובר בקיר של חדר, נוכל לראות את הדיבל יוצא בחדר השני. כאשר מדובר בפה, חדירה של שתל דרך קיר דק תוביל ליציאתו אל תוך חלל ריק בגולגולת הנקרה חלל הסינוס. בשני המקרים ניתן לתקן את החור שנוצר, אולם התיקון לא פותר לנו את בעיית העיגון. אנחנו עדיין זקוקים לדיבל שיושב חזק בתוך הקיר כדי לתלות את התמונה שלנו, או לשתל היושב חזק בקיר העצם על מנת לעגן את הכתרים שלנו.

ניתוח הרמת סינוס משולב עם השתלת שיניים

בתמונה שלפניכם מתוארים השלבים השונים בביצוע התהליך:

הרמת סינוס

A – כמות העצם השארית צריכה להיות כ- 5 מ"מ. במקרה של עצם דקה יותר רצוי לבצע בשני שלבים.

B – לאחר הפשלת החניכיים ופתיחת חלון בעצם מרימים את ריצפת הסינוס.

C – החדרת תחליף עצם לחלל שנוצר.

D – החדרת השתל תוך קבלת יציבות ראשונית באותה ישיבה.

תוכלו לראות גם סרטוני אנימציה בהמשך המאמר הנוכחי.

באילו חומרים משתמשים בניתוח הרמת סינוס?

מאז שנות ה-80 נעשה שימוש במגוון חומרים לצורך עיבוי העצם.

בדרך כלל מדובר בתוספות עצם שמקורם עשוי להיות:
1. בגוף המטופל עצמו (ניתן לדוגמא לקחת כפיס עצם מאזור האגן, או מאזור הסנטר)
2. בעצם מתורמים (אל חשש, לאחר נטילת העצם מהתורם היא עוברת תהליך מיוחד
של כתישה, סטרול ועיקור).
3. עצם מחומרים סינתטיים.
4. עצם כתושה של פרה.
5. שילוב של חומרים. זו השיטה הכי מקובלת היום, שילוב של עצם ממקור בקר עם עצם ממקור אדם. העצם מגיעה באמפולות סגורות וסטריליות כשהיא כתושה לגרגרים תחליף העצם, מונח ברצפת הסינוס. תאי הגוף מחליפים עם הזמן את העצם המושתלת בעצם חדשה. כעת ניתן לבצע שתלים באחוז קליטה גבוה.

לפני ואחרי ניתוח הרמת סינוס

לפני ביצוע הרמת סינוס חובה להיעזר בצילומי C.T הממחישים את האנטומיה באזור ואת כמות העצם שאנו יכולים לנצל בצורה מדויקת.

החלק הכירורגי מבוצע בהרדמה מקומית (כמו בסתימה פשוטה) ונמשך בין 30 ל – 90 דקות. המטופלים יכולים להמשיך בשגרת חייהם מיד לאחר הניתוח. הסרת התפרים מתבצעת לאחר שבועיים באותה מרפאת שיניים, אלא אם מדובר בתפרים נספגים. בכל מקרה רצוי להגיע לביקורת אצל הרופא כשבוע אחרי ביצוע הניתוח.

בסיום הניתוח ניתנות תרופות שונות: אנטיביוטיקה נגד נפיחות, תרופות נגד כאבים, שטיפות חיטוי, טיפות אף וכו'…

תופעות הלוואי שיכולות להופיע לאחר הן:

  • נפיחות מקומית
  • כאב (הנפתר ע"י כדורים),
  • ודימום קל באזור הניתוח

ניתן ללמוד במאמר נפרד גם על: הרמת סינוס באמצעות בלון, אם כי שיטת הבלון כבר איננה מבוצעת במרבית המרפאות.

אצל מי כדאי לבצע את הניתוח?

ניתוח הרמת סינוס מומלץ לבצע אצל רופא שיניים בעל ניסיון רב בהשתלות. אצל מומחה למחלות חניכיים או מומחה פה ולסת. מדובר בתהליך מורכב ועדין הדורש מיומנות ושליטה טובה בטכניקות הכירורגיות. אחוזי ההצלחה המדווחים במרבית המאמרים לגביי פרוצדורה זו הם 90% עד 100%.

לעיתים מבצע המשתיל גם שתלים בזמן ביצוע התהליך, אך לעיתים לא ניתן לבצע השתלת שיניים באותו זמן ויש לחכות בין שיש לשמונה חודשים לאחר הניתוח לביצוע של שתלים. בתום כל התהליך נאחל שלא יהיה לך עוד צורך לבקר מרפאות שיניים, פרט לצורך בניקוי אבנית תקופתי.

סוגים של הרמת סינוס

ישנם למעשה 2 סוגים עיקריים של ניתוח הרמת סינוס: הרמת סינוס סגורה ופתוחה.

1. הרמת סינוס פתוחה

הרמת סינוס פתוחה מבוצעת כאשר עובי קיר העצם פחות מגבה של 5 ממ' ומתוארת בתמונה שלמעלה כפתיחת חלון מהצד, מילוי עצם כתושה, המתנה להחלפת העצם הכתושה בעצם טבעית לאחר כ-6 עד שמונה חודשים, ואז השתלה.

ניתן לצפות בסרטון הבא:

2. הרמת סינוס סגורה

לעומתה, הרמת סינוס סגורה מבוצעת מתוך חלל הפה ולא מהצד, ובה דוחסים עצם אל תוך חלל הסינוס דרך פתח קטן שמבוצע מתחת לעצם.
לצפיה בסרטון המתאר את הניתוח לחץ על הסרטון:

3. הרמת סינוס בשיטת מקדחי וורסה