שתלים או שיניים תותבות?

אחוז המבוגרים באוכלוסיה צפוי לעלות ב-30% בעשורים הקרובים. כן, ההערכה היא כי בעתיד הקרוב, יתווספו לאלו מהם שהם מחוסרי שיניים אחוז לא מבוטל וזאת עקב מחלות חניכיים או שיניים רקובות.

עד שנות ה-80 היה הפתרון היחיד עבור אנשים אלו שימוש ב שיניים תותבות נשלפות מהפה, אך לא עוד, כיום, ישנו פתרון שונה ועמיד הרבה יותר: שתלים דנטליים.

במאמר זה נבצע השוואה בין שיקום באמצעות שתלים דנטליים לשיקום באמצעות תותבות נשלפות.

נבחן יתרונות וסרונות של כל צורת שיקום, וננסה לעזור לכם מה טוב יותר עבורכם.

שיניים תותבות

כאמור, עד לפני מספר שנים, הגישה המקובלת להחלפת סט מלא של שיניים חסרות היה באמצעות שיניים תותבות. שיניים תותבות הן קבוצת שיניים מלאכותיות המודבקות יחדיו, והנשענות על קו החניכיים.


לשיניים תותבות תוצאה קוסמטית לא רעה בכלל, אך יש להם מספר חסרונות עיקריים:

  1. שיניים תותבות אינן קבועות, ולכן הן נוטות לנוע בפה, בעיקר בעת לעיסה כשמפעילים עליהם לחצים וכוחות. לעיתים הן נושרות מהפה תוך כדי דיבור.
  2. שימוש בשיניים תותבות יכול להיות לא נעים וכואב, בגלל מיקומן על החניכיים.
  3. הלעיסה באמצעות שיניים תותבות מפעילה רק חלק מכוח האכילה הטבעי, שכן השיניים עשויות מפלסטיק, ונתמכות על ידי חניכיים שהם רכים. לכן, אכילה באמצעות שיניים תותבות יכולה להיות לא נוחה ומוגבלת מאוד.
  4. הפחד כי השיניים התותבות ינשרו, וחוסר היכולת לאכול באופן טבעי, כמו גם חוסר היכולת לדבר בלי חשש כי השיניים התותבות תיפולנה, גורמים לחוסר ביטחון בקרב המשתמשים.
  5. השימוש בתותבות עלול להיות מביך.
  6. שיניים תותבות דורשות תחזוקה רבה במיוחד על ידי שימוש במשחות, קרמים ואמצעי הדבקה שישמרו עליהן מפני החלקה.
  7. לתותבות מרקם של פלסטיק, ולכן הן עלולות לדכא את ההנאה מאוכל.
  8. תותבות לא עוצרות את אובדן מסת העצם, כך ששימוש ממושך בשיניים תותבות, מקנים מראה מבוגר בהרבה מהקיים במציאות.

סקירה של החסרונות הבולטים של שיניים תותבות, מחייבת פתרון חדש, שיגבר על חסרונות אלו, ואכן, שתלים דנטליים הוכיחו עצמם כי הם יכולים להיות הפתרון האידיאלי במקרה של חוסר קשת אחת או שתיים של השיניים, כיצד?

  1. שתלים דנטליים קבועים ואינם יכולים לזוז ממקומם.
  2. שתלים מקנים תחושה של שיניים טבעיות
  3. שתלים דנטליים אינם דורשים תחזוקה יוצאת דופן, מלבד צחצוח שיניים רגיל, שימוש בחוט היגייני וביקור תקופתי אצל רופא השיניים. השתלת שיניים לא פותרת אותך מהצורך בשמירה על היגיינת הפה.
  4. כוח הלעיסה של שתלים דנטליים, שעליהם מותקנים כתרי חרסינה זהה לזה של שיניים טבעיות, כך שניתן לאכול, באמצעות שתלים דנטליים, את המזון האהוב מבלי לדאוג ולהיות מובכים מתפקוד השיניים.
  5. עם שתלים דנטליים ניתן ליהנות מאורח חיים פעיל, מבלי חשש לדבר, לאכול, לשיר ולצחוק.
  6. שתלים דנטליים קבועים לתוך העצם והם ממריצים את גדילתה סביבם,, כך שביצוע השתלות שיניים ושימוש בשתלים דנטליים מטפלים בבעיה של אובדן מסת העצם.
  7. כיום ניתן לבצע השתלות שיניים ביום אחד עם שיקום קבוע מעליהם, בין אם מדובר במספר שיניים בודד או חוסר כללי של שיניים בלסת..
  8. לבסוף, חיוך עם שתלים דנטליים, הוא חיוך טבעי ומרענן.

חסרונות של השתלות שיניים קבועות ביחס לתותבות נשלפות:

  1. מדובר בתהליך הדורש זמן רב יותר עקב הזמן הנדרש לקליטת השתלים בעצם לאחר התקנתם
  2. מדובר בתהליך כירורגי מורכב יותר
  3. מדובר בטיפול יקר משמעותית
  4. מדובר בתהליך המצריך תחזוקה יומיומית של תחתוח, ורבע שנתית של שיננית. בהתאם גם עלויות התחזוקה של השתלות שיניים קבועות יקרות יותר מאשר תותבות נשלפות.
  5. כאשר כל הפה מלא שיניים על גבי שתלים ואין שיניים טבעיות, יש פחות בקרה על עוצמת הלעיסה

לסיכום, אין נכון או לא נכון. לכל אחד העדפות משלו, ולעיתים גם אםן יש לך העדפה לשיטה אחת ולא אחרת, יכול להיות שאין לך אפשרות לקבל אותה. למשל: לא לכל אדם יש מספיק עצם לביצוע שתלים. בהתאם, כדי לקבל החלטה אמיתית יש לגשת אל רופא שיניים שמתמקצע בביצוע השתלות שיניים, לבצע צילומים ולקבל המלצה על מה הטיפול הטוב ביותר עבורך.