שתלים דנטליים

שתלים דנטליים נמצאים בשימוש כמה עשרות שנים. למעשה המצאת שתלים נעשתה עוד בשנות הארבעים, אולם הם נכנסו לשימוש פופולרי יותר בישראל בתחילת שנות השמונים.

בשנים האחרונות קיים הד תקשורתי ופרסומים רבים ועם העלייה במודעות הציבור. נכנס הנושא של השתלת שיניים לסדר היום ביתר שאת ושימוש בשתלים דנטליים הפך עניין בשגרה. השימוש בטיפול שתלים באמצעות השתלות שיניים נעשה בעיקר כאשר יש חוסר שיניים חלקי או מלא.השתלים הם למעשה דיבלים עם הברגה חיצונית ופנימית כאחד (ישנם גם שתלים ללא הברגה חיצונית).

מהם שתלים דנטליים?

למעשה הם “דיבלים” שיש להם הברגה חיצונית שעוזרת לעגן אותם בעצם, וגם הברגה פנימית שלתוכה ניתן להבריג חלקים נוספים שמתחברים אליהם. חלקים אלו באופן גורף יכולים להיות ‘מבנים’, חלק שעליו מדביקים כתרים או גשרים, או ‘מצמדים’, חלק שאליו נצמדת תותבת נשלפת כדי שלא תנוע בפה.

שתלים דנטליים מחיר

מחירי שתלים בישראל משתנים בהתאם ליכולתו של הרופא, סוג השתלים, היקף העבודה המבוצעת, ואפילו מיקום גיאוגרפי. בהמשך הבאנו מאמרים וסרטונים שיעזרו לך להבין איך לחשב את העלות הצפויה לך. לסיכום, השתלת שיניים היא תהליך בטוח שיכול לשרוד בפיך שנים רבות אם היא מבוצעת על ידי רופא שיניים בעל הכשרה וניסיון. איזה סוג של השתלת שיניים מתאים לך? קרא מאמרים וצפה בסרטונים שמפורטים למטה.

התהליך שבו מוחדרים שתלים דנטליים

על מנת להחדיר את השתלים אל עצם הלסת שלך, רופא השיניים פותח את החניכיים, חושף את העצם, מבצע בה קדח, ומחדיר אל הקדח אל השתל. במקרים רבים יש בשלב זה כבר עיגון ראשוני מצוין של השתלים אל העצם, אלא שהוא מכאני בלבד. המתנה של מספר חודשים מאפשרת לגוף לקלוט את השתלים אל עצם הלסת בצורה ביולוגית בנוסף למכאנית. אל השתל מחברים, בחלק מהמקרים מיד, את הכתרים או התותבות. הטכנולוגיה העומדת לרשותנו התפתחה עד כדי כך, שניתן לבצע אצל אדם שאין לו שיניים כלל השתלת שיניים עם כתרים יציבים בפה תוך שלוש שעות בלבד.

עם זאת, יש חשיבות רבה לאיכות העצם בה מונחים השתלים, דחיסותה והנפח שלה. במקרים מסוימים יש לבצע בניית עצם או הרמת סינוס לפני ביצוע השתלת שיניים, ולא ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד עם שיניים קבועות. מספר השתלים שיבוצעו בפיך תלוי בכמות ובסוג השיניים שיותקנו מעליהם בהמשך.

שתלים דנטליים

  1. בתהליך של השתלות שיניים מבוצעים קידוחים בעצם אליהם מחדירים שתלים, כמו שמכניסים דיבל לקיר – ראה משמאל תמונה 1.
  2. לאחר תקופת הקליטה (שתלים נקלטים בדרך כלל אחרי 3 חודשים בלסת תחתונה או שישה חודשים בלסת עליונה) עוברים השתלים חשיפה ומונחת עליהם כיפת ריפוי. לאחר מספר שבועות מרגע החשיפה, כיפת הריפוי מוחלפת במבנה המוברג לתוך אותם שתלים דנטליים – ראה משמאל תמונה 2.
  3. לאחר עיצוב המבנה באופן אופטימלי, מדביקים על השתלים הדנטליים את כתרי החרסינה – ראה משמאל תמונה 3.

בסרטון הבא בו מודגמת השתלת שיניים עם כיפת ריפוי בלשב אחד. תהליך הידוע בכינוי: one stage.

סיכונים אפשריים בהשתלת שיניים

ביצוע השתלת שיניים איננו עניין של מה בכך. כמו בכל ניתוח, ועל אף שסיכויי ההצלחה של השתלת שיניים גבוהים מאוד. כ- 95%, יש גם סיכונים לתהליך. הסיכונים העיקריים הם פגיעה בעצבים וכלי דם באזור ההשתלה. זו הסיבה שחשוב לבצע צילומי CT טרם ביצוע ההשתלה, ולבצע את התהליך אצל רופא שיניים שיש לו ניסיון, ובחלק מהמקרים אפילו להיעזר במומחה תופעות הלוואי העיקריות הן כאב, נפיחות ושטפי דם, אולם קיימות שיטות למזער תופעות אלו למינימום. במספר נמוך של מרפאות שיניים בישראל ניתן היום גם לנטרל את החרדה המתעוררת לפני הטיפול על ידי ביצוע השתלות שיניים תחת טשטוש או הרדמה מלאה.

גשר חרסינה מעל שתלים דנטליים

כאשר חסרות מספר שיניים, ניתן לשקם מעל שתלים באמצעות מספר כתרי חרסינה (גשר) או תותבת נשלפת.
דוגמה לגשר חרסינה מעל שני שתלים בתמונות למטה (מימין לשמאל):

המחשה לחוסר שיניים טוחנות. הברגת שתלים דנטליים לעצם. התאמת כתרים. הדבקת כתרים

המחשה לחוסר שיניים טוחנותהברגת שתלים לעצםהתאמת כתריםהדבקת כתרים

ניתן גם לצפות בסרטון ההדגמה הבא אודות השתלות שיניים (ממליץ להנמיך רמקולים…):

הסבר על השלבים השונים המוצגים בסרטון:

  • שלב 1: חיבור מבנים מעל שתלים דנטליים
  • שלב 2: מידה ראשונית למעבדה
  • שלב 3+5: העברת הנתונים למודל גבס במעבדה
  • שלב 8: ביצוע מסגרת שעווה לפני יציקת שלד הגשר ממתכת.
  • שלב 9: יציקת תבנית השעווה והפיכתה לשלד מתכת במעבדה שיבדק בפה המטופל.
  • שלב 10: ציפוי שלד המתכת בחרסינה והדבקת הגשר המושלם לפה.

שיקום הפה באמצעות תותבת על מצמדים

לאחר מספר שבועות מרגע החשיפה מוחלפת כיפת הריפוי במצמד כדורי (מעין סוגר תיק-תק) ועליו מוצמדת תותבת נשלפת. החיבור מביא לעיגון מצוין של אותה תותבת על גבי שתלים. ישנם מחקרים הממליצים על שני שתלים בלבד, אולם רופאים רבים מצאו מנסיונם הקליני כי עדיף לחלק את העומס היחסי שמופעל על שתלים אלה. ולפיכך ממליצים לעגן את התותבת על יותר משני שתלים. רצוי 4-6 שתלים דנטליים.

סיכויי ההצלחה בביצוע שתלים דנטליים

מרבית המחקרים היום מצביעים על סיכויי הצלחה של 95%- 98% בטיפול השתלות שיניים. עם זאת, הסיכויים יורדים באופן יחסי ככל שהאדם מעשן יותר, צורך יותר אלכוהול או לוקה בסכרת. עם זאת, גם במקרים אלו עדיין יש סיכויי הצלחה גבוהים לביצוע השתלות שיניים. סיכויי ההצלחה הינם גם פונקציה של איכות העצם התומכת, עובייה וגובהה. רופא שיניים יעשה שימוש בצילומים על מנת להעריך את סיכוייך הספציפיים.

הסיכונים הקיימים בשתלים דנטליים

כתבות רבות שפורסמו בעיתונים מזהירות מפני ביצוע השתלות שיניים ע”י אנשים שאינם מוסמכים לכך או ללא ביצוע צילומים מתאימים (בדרך כלל רצוי לבצע צילום C.T .או דיגיטום) .הסיבה לכך נעוצה בקרבה של מבנים רגישים לאיזורי ההשתלה. בלסת תחתונה עוברת תעלה המכילה את העצב האינפרא-אלביאולרי. עצב זה מספק את התחושה באזור השיניים התחתונות ובשפה הקדמית.

פגיעה בו תביא לאיבוד תחושה באזורים אלו. בלסת עליונה נמצאים חללי אויר הנקראים הסינוס המקסילרי. פגיעה בסינוס עשויה להוביל לבעיות באזור מערות האף ואחרות. חשוב מאד שהרופא המטפל יהיה מיומן בביצוע טיפול שתלים, עבר הכשרה, ויעשה שימוש בצילומים כמוזכר כדי לקבוע את סיכויי הצלחת טיפול השתלת שיניים. בעבר היה ביצוע השתלות שיניים נחלתם של מומחי פה ולסת ומומחי חניכיים בלבד. היום יכול כל רופא שעבר הכשרה לבצע את הטיפול הנ”ל. במידה והצילומים יעידו על אפשרות של פגיעה במבנים שצוינו, חייב הרופא להזהיר את המטופל. ולשקול ביחד עימו אם כדאי לחפש אלטרנטיבה טיפולית אחרת.

הסוגים שונים של שתלים דנטליים

קיים מספר רב של יצרני שתלים בשוק. לכל אחד מהם פטנטים יחודיים האמורים לשפר את סיכויי ההצלחה של טיפולי השתלות שיניים. מרבית השתלים הם בעלי הברגה חיצונית – אולם קיימים שתלים דנטליים שאחיזתם היא באמצעות חיכוך. שתלים מוברגים עשויים להיות מצופים בחומרים יחודיים המעודדים את העצם לקלוט את אותם שתלים, או שלא להיות מצופים. ההברגה יכולה להיות יחודית או סטנדרטית. שתלים יכולים להיות בעלי מבנה צילנדרי או עם בעלי התכנסות קונית וכן הלאה. על מנת לקבל החלטה לגבי סוגי שתלים בהם יעשה שימוש כדאי להתייעץ עם רופא שיניים שיעשה את הטיפול. כל השתלים עשויים מטיטניום, שהיא מתכת אצילה שלא מגיבה עם הפה.
קשה למצוא עדיפות בולטת חד-משמעית מבחינת אחוז ההצלחה בין שתלים תוצרת הארץ לבין המיובאים מחו”ל. קיימות שיטות ביצוע שונות, למשל שיטת אול און פור בה ממליצים הממציאים על שימוש בשתלים מסוימים. אולם ניתן בקלות לבצען גם עם שתלים מחברות אחרות.

מהי עלות טיפולי שתלים דנטליים?

עלות ביצוע השתל עצמו (לא כולל השיקום מעליו) מושפעת מהמיומנות של רופא השיניים (מומחה יבקש יותר מאשר רופא שיניים כללי) סוג השתל, ומורכבות המקרה. עלות ממוצעת פר שתל בקופות החולים נעה היום סביב 2500 ש”ח ונעשה בדרך כלל שימוש בשתלים תוצרת הארץ. רופא שיניים פרטי עשוי לבקש יותר או פחות. מחיר זה אינו כולל את עלות השיקום מעל שתלים. שיקום פירושו מבנים, כתרים או תותבות. אנשים רבים מתענינים היום בנושא של השתלות שיניים. שתלים הם אחת השיטות הטובות ביותר להשלמת שיניים חסרות, או לסיוע בעיגון של אביזרים שונים בחלל הפה, כגון תותבות נשלפות. שתלים דנטליים הם אולי הפיתוח הדרמטי ביותר של רפואת השיניים ב-50 השנה האחרונות! קרו כל מה שיש למומחים שלנו ללמד אתכם לפני שאתם מחליטים איזו השתלת שיניים לבצע ואצל איזה רופא שיניים לעשות זאת.

ממה עשויים שתלים דנטליים

שתלים דנטליים עשויים בדרך כלל מסגסוגת שעיקרה טיטניום רפואי דרגה 5. פעם היו עושים שימוש בטיטניום רפואי דרגה 2, אך זה התגלה כשביר, ומטופלים רבים בשנות ה-70 וה-80 מצאו עצמם עם שתלים שבורים.
בהתאם עברו החוקרים לייצור שתלים דנטליים מטיטניום דרגה 4, שלו היו תכונות עמידות יותר לשברים, ואחיזה טובה בעצם הלסת, אולם רק לאחר המעבר לייצור שתלים דנטליים מטיטניום ברמה 5, נפתרה כמעט לחלוטין בעיית השברים בשתלים.
כיום, ישנם חברות שמצא דרך לייצר שתלים מטיטניום 4 שלו יש עדיפות ברמה הקליטה בעצם, אך הם עוברים תהליכים מיוחדים הגורמים להם להיות חזקים כמו טיטניום 5.
ניתן למצוא גם שתלים העשויים זירקוניה, שהוא חומר דמוי חרסינה או זכוכית. היתרון בחומר הוא שהוא לא מכיל מתכות. השימוש במתכות אלרגני אצל מיעוט שבמיעוט מהמטופלים הנזקקים לביצוע שתלים דנטליים. למתי המעט הזקוקים לשתל שאיננו מכיל מתכת, ניתן לעשות שימוש בשתלי זירקוניה. הבעיה בשתלים אלה היא שהם שבירים יותר, ולכן לאיתן להעמיס עליהם שיקום (כתרים ותותבות) בזויות העולות על 15 מעולות, בעוד שבשתלים העשויים טיטניום ניתן להעמיס בזווית של 45 ואפילו 60 מעלות.

המאמר נכתב ע”י דר’ מאיר אבירם מנהל מרפאות השיניים ‘טיפול בחיוך’ בראשון לציון וגם מרפאת שיניים ‘טיפול בחיוך’ ברמת גן