שתלים ורוק

חשיבות הרוק בשמירה על שיניים ועל שתלים רבה, אך זה נושא אחד אליו בדרך כלל לא מקדישים יותר מדיי תשומת לב.

רוק נתפס כמשהו מיותר ומגעיל. זה רטוב וזה מעביר מחלות כשמתנשקים… איכס! אבל לרוק יש חשיבות רבה מאד בשמירה על השיניים וחלל הפה. חשיבות שמעטים מודעים לה, אבל כל רופא שיניים יודע לספר לכם אחרת.

הרוק מאזן את החומציות (PH) בחלל הפה. תהליך זה נקרא: באפר. למשל: אם שתית משקה מוגז, הוא בסיסי מאד, ואם אכלת משהו חמוץ הוא חומצי מאד. כשהחומציות בפיך עולה, הדבר עשוי לפגוע בזגוגית השן. גם החיידקים בפה ניזונים מסוכר ומפרישים חומצה שמאכלת את הציפוי הטבעי של השן. תפקידו של הרוק לאזן את החומציות ולהחזיר אותה לרמה מאוזנת.

בנוסף, הרוק מכיל נוגדנים ואנזימים שעוזרים להוריד את רמת החיידקים בפה.
יש אנשים המאבדים את יכולת ההפרשה של רוק מסיבות שונות. לפעמים הם פשוט לא שותים מספיק, או שיש להם אבדן נוזלים גבוה (כמו אחרי חום או הקאות). לפעמים בלוטות הרוק נפגעות ממחלה (כמו סכרת, או סיוגרן), הקרנות לסרטן או מטיפול תרופתי המדכא את פעילותן. אלטרוקסין למשל היא תרופה הגורמת יובש בפה.

כאשר הפה יבש, אין מה שיאזן את החומציות. יתרה מכך, עשויה להיווצר פגיעה ברירית הפה, זיהומים פטרייתיים, ונזקים אחרים, בינן דלקת חניכיים. דלקת שאינה מטופלת עשויה לגרום לנסיגות חניכיים.

הקשר בין שתלים ורוק

אם אין איזון לחומציות הנובעת מהפרשות החיידקים, אנו רואים עששת דוהרת הפוגעת בהרבה שיניים בצורה מהירה ויוצרת בהם חורים. אבדן של שיניים עשוי להוביל לצורך בהחלפתן באמצעות שתלים. לפעמים ניתן לבצע השתלות שיניים ביום אחד, ולעיתים אין ברירה אלא לבצע השתלת שיניים במספר שלבים.

חלק מתפקידיו של הרוק הם גם לעזור בתהליך העיכול. כאשר אנו לועסים, המזון נטחן ומתערבב עם הרוק ליצירת עיסה הנוחה יותר לעיכול (בולוס). בחוסר רוק המזון המגיע לקיבה עושה זאת במצב גולמי יותר והעיכול אינו יעיל באותה מידה.

לאחר זיהוי הגורם ליובש, ניתן לטפל בחוסר רוק במספר דרכים:
1. לעיסה מוגברת של גומי לעיסה או סוכריות חמוצות ללא סוכר מזרזת את הפרשת הרוק.
2. נטרול או החלפת התרופות שגרמו ליובש
3. שימוש בחומרים המהווים תחליפי רוק כגון: משחת אורל-באלאנס

יובש הפה פוגע בתפקודיו הבסיסיים של האדם. קשה לו לאכול, לטעום ולבלוע, ואפילו חיי האהבה שלו נפגעים. קיימות היום בדיקות לאבחון מצב הרוק.

במקרה של תותבות נשלפות, חוסר ברוק פוגע בסיכוך הטבעי שבין התותבות לחניכיים, ואז יש יותר פצעים ושפשופים. ביצוע השתלות שיניים יכול לעזור לקבע את התותבות במקום על מנת שלא יזוזו בפה, ואז השפשופים הנ"ל נמנעים ויש הקלה גדולה. תוכלו לקרוא עוד במאמר על תותבות על מצמדים באתר זה.