הגורמים המשפיעים על הצלחת השתלה

שתלים דנטאליים- כיצד נמנעים מסיבוכים אפשריים?

שתלים דנטליים הם פיתרון חכם ואידיאלי של רופא שיניים להחלפת שיניים חסרות או פגומות, אך, לפני ביצוע ניתוח להחדרת שתלים, כיוון ומדובר בטיפול לא פשוט, ויקר, חשוב להיות מודעים לסיכונים הפוטנציאליים לטיפול זה.

במאמר זה נסקור מהם הסיכונים שעלולים להתלוות לניתוחי שתלים, כיצד והאם ניתן להימנע מהם?

סיכונים אפשריים

כמו כל ניתוח כירורגי, גם לניתוח השתלת שתלים יש סיכויי הצלחה גבוהים, אולם גם סיכונים מסוימים. מרבית הסיכונים אינם קשורים דווקא לתהליך הטיפולי, אלא לאופן השמירה על היגיינת הפה לאחת הטיפול.

בין הסיכונים האפשריים: דחיית השתל על ידי עצם הלסת, נסיגת חניכיים וחשיפה של בורג השתל לזיהום חיידקי, זיהום חלל הפה ורקמות קרובות, בעיות בסינוסים ושבירת שתלים.

כיצד ניתן להימנע מסיכונים אלו?

הצלחתם של ניתוחי שתלים דנטאליים תלויה במספר גורמים:

1. בריאות המטופל – לפני שמתחילים בטיפול של השתלת שיניים, על רופא השיניים לבדוק את המטופל ובריאותו. מצבים מסוימים לא מאפשרים קליטה טובה של שתלים, כמו למשל בעת ביצוע הקרנות לחולי סרטן, סוכרת לא מאוזנת ועוד.

2. בריאות השיניים, הלסת והחניכיים של המטופל – ישנם מקרים בהם הלסת אינה מסוגלת להחזיק שתלים, או מקרים בהם קיימות דלקות בחניכיים שעשויות לסכן את הצלחת הההשתלה. אבחון מראש יאפשר טיפול לפני או תוך כדי ההשתלה וכך סיכויי ההצלחה יעלו.

3. הרגלים של המטופל – בקרב מעשנים, או אנשים ששוחקים שיניים יש סיכוי גבוה יותר לדחיית שתלים. עומס יתר על השתל ועל העצם התומכת בו. דבר זה מחייב את רופא השיניים להקפיד הקפדה יתרה באיזון השיקום שמעל השתל.

4. מיומנות רופא השיניים – ככל שרופא שיניים מיומן יותר, כך יש סיכוי גבוה יותר להצלחת השתלים לאורך טווח. למעשה, רופא שיניים עם הרבה נסיון ידע מראש איפה לא לשים שתלים כי הסיכוי לכישלנם גבוה יותר, ויחפש אזורים טובים יותר בעצם בהם יוכל להתקין את השתלים בזווית שתעודד הצלחה.

5. איכות השתל – אם בעבר, הסיכוי לדחיית שתלים היה גדול פי כמה, כיום, בעקבות הצטברות הידע המקצועי והטכנולוגי של עיצוב שתלים, הסיכון הצטמצם עד לכדי אחוזים בודדים בלבד. השימוש בחומר הטיטניום בבניית שתלים, החל לאחר שהתבצעו בשוודיה ניסויים שונים, שהוכיחו כי שתלים עשויים מטיטניום נקלטים טוב יותר על ידי העצם לאחר החדרתם.

על כן, על מנת לצמצם את הסיכון לדחיית השתל או לזיהומים שעלולים להתלוות לניתוח, מומלץ להשתמש בשתלים עשויים טיטניום המאושרים על ידי משרד הבריאות.

6. שמירה על היגיינת הפה לאחר הניתוח – ניתן להימנע ממרבית הסיכונים המתלווים להשתלת שתלים דנטליים, כאשר מטפלים ושומרים על שתלים אלו כאילו היו הם שיניים אמיתיות, ומעבר לכך. בהתאם, יש להקפיד על תזונה נכונה, צחצוח שיניים קפדני ושימוש בקיסמים מיוחדים ומכשירי התזה. במקביל, חשוב להיות ערניים לכל שינוי במצב השיניים, ובכל מקרה בו מרגישים נפיחות, אדמומיות או כאב חריג באזור השתל, יש לפנות מיד לרופא המטפל.

כאשר תנאים אלו מתקיימים, הסיכוי לניתוח שתלים מוצלח ויציבותו לאורך זמן עומדים על 95%.

השתלת שיניים למעשנים

אז אתם מעשנים, ומישהו סיפר לכם שהשתלת שיניים איננה נכונה למי שמעשן, ואתם רוצים לדעת אם העישון פוגע בסיכויים שלכם לבצע השתלת שיניים? אז אותו בחור שאמר לכם את זה צדק, אבל גם טעה. שנסביר? מצד אחד, לכולנו ברור שעישון איננו בריא, ושעישון כבד יפחית משמעותית את הסיכויים שלכם להשתלת שיניים טובה ועמידה לאורך טווח.
מצד שני, אם אתם מעשנים ברמה סבירה, על פי המחקרים, יש לכם עדין אפשרות לבצע השתלות. מחקרים בדקו אילו כמויות עישון משפיעות על סיכויים של השתלות שיניים. אם אתם מעשנים סוציאליים (מעשנים מעט בין 6-10 סיגריות ביום) יש לכם סיכוי מצוין שהשתלת שיניים תישמר לאורך טווח. אם אתם מעשנים קופסא אחת ביום, אחוזי ההישרדות של שתלים לטווח של 5 שנים יורדים לכ-85%. אם אתם מעשנים שתי קופסאות ומעלה, הסיכוי צונח לכ- 70% סיכוי לראות את השתלים בפה לאחר 5 שנים.

למה העישון משפיע על השתלת שיניים?

אצל אנשים המעשנים באופן קבוע, נוצרת התכווצות של כלי הדם. מה הוא תפקידו של כלי הדם אתם שואלים? תפקידם להעביר חמצן וחומרי הזנה טבעיים לתוך העצם, והתהליך הטבעי הזה מחזק ובונה את העצם. כשנוצרת התכווצות בכלי הדם, מגיעים פחות חומרי הזה לאזור, והעצם נהיית חלשה. יש לה פחות דרכים לבנות את עצמה, ולכן ההשתלה לא תחזיק מעמד לאורך זמן.
לדוגמא, כשהעצם בלסת בונה את עצמה בדרך טבעית, ואתם מעשנים, אתם מאטים את אספקת החומרים אליה, ואף מונעים מהגוף לייצר עצם חדשה בקצב הנדרש, ובכך הורסים לעצמכם את האפשרות להשתלת שיניים, ומעבר לכך גם להשפעות בריאותיות נוספות.

הדרך הנכונה ביותר למנוע כישלון של השתלת שיניים היא הפסקת עישון. אם הפסקת עישון איננה ריאלית מבחינתכם, המצב לא ריאלי, תוכלו להפחית משמעותית את העישון, וכמו במחקרים שרשומים מעלה, תעשנו סוציאלית. קיימת אפשרות טיפול נוספת להשתלת שיניים למעשנים והיא שתלים מיוחדים המזרזים את תהליך בניית העצם. אם אתם רוצים לדעת אם השתלים האלה מתאימים לכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר או להשאיר פרטים, ואנחנו נעזור לכם לאבחן אם השיטת טיפול הזאת מתאימה לכם.