הקשר בין טיפולי שיניים ופירסינג

חושבים לעשות פירסינג? תחשבו שנית!

אובדן תחושה, הפרעות בדיבור, דימום וזיהומים הם רק חלק קטן מהסיבוכים האפשריים…

אופנת הפירסינג הולכת ותופסת תאוצה. במחקרים שנעשו בארה"ב נמצא כי רבע מהחיילים בצי האמריקאי ומחצית מהסטודנטים האמריקאים נמצאו בעלי פירסינג בגופם (שלא בחלל האוזן). הפירסינג בפה הינו השני בשכיחותו אצל גברים (אחרי עגיל באוזן) ושלישי בשכיחותו אצל נשים (אחרי אוזן וטבור). הפירסינג בפה הינו בעיקר בלשון ומבוצע לרוב בחנויות קעקועים על ידי מקעקעים ללא כל הסמכה מיוחדת (בישראל אין כל תקן או הסמכה לביצוע פירסינג בגוף). הפירסינג בלשון מבוצע ע"י מחט או אקדח והשחלת התכשיט מיידית לאחר ניקוב האיבר.

סיבוכים מיידים

1. דימום – אזור הלשון הוא איבר המכיל כלי דם מאד גדולים והניקוב עלול לפגוע בהם ולדמם קשות, כמו כן לאנשים עם בעיות קרישת דם הדבר עלול להסתיים בחדר המיון

2. זיהום – החדרת התכשיט לאזור הלשון או השפה התחתונה עלולה להחדיר חיידקים למחזור הדם ואלו עלולים לגרום לדלקות וזיהומים באברים שונים מלבד חלל הפה, כגון לב, מוח וריאות. לרוב הזיהומים נגרמים ע"י החדרת חיידקים מאזור מזוהם חיצוני לתוך כלי הדם.

3. כאב – ברוב המקומות בהם מבצעים פירסינג לא ניתן להרדים את האזור ולכן חדירה של מחט (בעובי של 14G ) את הלשון או השפה אינה נעימה כלל וכלל

4. נפיחות – 45% מהאנשים שעברו פירסינג בלשון דיווחו על נפיחות משמעותית של הלשון לתקופה של עד כשבוע, נפיחות שמנעה מהם דיבור נורמאלי ונגרמה עקב פעולת הניקוב וקריעת כלי הדם באזור. מקרים של נפיחות קיצונית בלשון עשויים לגרום אפילו לחנק.

5. אובדן תחושה – משום שפעולת הניקוב אינה מבוצעת תחת השגחה רפואית הניקוב עלול לחתוך עצב (מהעצבים הרבים הקיימים בלשון או בשפה),לרוב הפעולה הזו היא בלתי הפיכה ועלולה לגרום לאובדן תחושה באזור ובמצבים קשים יותר לנויראלגיה – כאב עצבי מתמשך.

6. הפרעות בדיבור – ענידת התכשיט עלולה לגרום לבעיה בהגייה של עיצורים רבים כגון – ש,ס,פ,וו,ת ועוד…והפרעה לדיבור היומיומי.

7. התעלפות – כ-8% מהמקרים של ביצוע פירסינג הסתיימו בהתעלפות של הנדקרים, לרוב עקב מראה המחט.

סיבוכים מאוחרים –

1. מחלות מזהמות – כגון צהבת, איידס והרפס – כללי העיקור והחיטוי אינם נאכפים במלואם בחנויות המבצעות את הפירסינג. קיימת תקנה של משרד הבריאות משנת 1992 שאינה מיושמת בכל חנות וחנות. במחקר גדול שנעשה באוסטרליה בקרב כמה אלפי אומניי קעקועים ופירסינג נמצא כי רק 60% מהם הכירו את כל כללי החיטוי.

2. נזק לשיניים – הרבה מאד מחקרים בארץ ובעולם מצאו כי אצל כ-35% בממוצע מבעלי פירסינג דווח כי נגרם להם שבר של שן אחת או נזק לשחזור שן כגון סתימה או כתר. הדבר ברור-התכשיט ניתקע בין השיניים בזמן לעיסה או דיבור וגורם להן לנזק בלתי הפיך.

3. נסיגת חניכיים – במחקרים רבים נמצא כי אחת מהסיבות העיקריות לנסיגת חניכיים אצל צעירים היא הימצאות פירסינג בחלל הפה. 25% מהצעירים בעלי פירסינג סבלו מנסיגת חניכיים מקומית לעומת כ-12% מהצעירים ללא פירסינג כלומר יותר מפי 2, לרוב נסיגות החניכיים הן בלתי הפיכות ודורשות התערבות כירורגית של רופא שיניים.

4. חנק – בעיקר כשהתכשיט עשויי מניקל – כ 10% מן האוכלוסייה אלרגים לניקל. התגובה עלולה להיות מאד קשה – נפיחות הסוגרת את קנה הנשימה העלולה לגרום לחנק.

5. עלייה בהפרשת רוק – בכ 12% מבעלי הפירסינג דווח על עלייה משמעותי של הפרשת רוק.

6. בליעת התכשיט – התכשיט נמצא בסביבה לא ידידותית כמו אוזן או טבור, סביבה בה קיימים לחצים רבים וכוחות לעיסה ודיבור העלולים לפרק את הסוגר של התכשיט ולגרום לבליעתו, בליעה זו של חפץ חד יכולה לגרום לניקוב של הוושט או הקיבה במקרים קיצונים.

אם בכל זאת החלטתם ללכת על זה להלן מספר המלצות:

1. בדקו את המקום – חשוב שיהיה בהשגחה כלשהי ושיהיה בו מכשיר עיקור – אוטוקלאב – מקום שאינו מוכן להראות לכם מכשיר זה – לא לבצע בו פירסינג!

2. בדקו את ניסיון המנקב – רצויי לקבל המלצות מחברים שכבר ביצעו אצלו פירסינג ולבדוק את ניסיונו והכשרתו.

3. בדקו ניקיון וסטריליות – שימוש בכלים חד פעמים וכפפות על ידי המנקב – מהותי ביותר!

4. בחירת התכשיט – רצויי שיהיה ממתכת אצילה כמו זהב, פלטינה או טיטניום טהורים ובעלי סוגר איכותי. עדיף תכשיט עם מוט קצר ורצויי לא ממתכת אלא מסיליקון (עקב גמישותו)

5. עדיף שלא לישון עם התכשיט ולא לאכול עימו.

6. שמרו על הגיינה – בימים הראשונים לאחר הניקוב יש לשמור על הגנה מירבית. הקפידו על שטיפות עם מי שטיפת פה המכילים כלורהקסידין

7. שמרו על ניקיון התכשיט באופן יומיומי ע"י ניקויו עם פד גאזה או הברשתו מחוץ לפה.

8. בדיקה שגרתית אצל רופא השיניים לאיתור נזקים התחלתיים- שברים או נסיגות חניכיים.

9. במידה והתכשיט צובר אבנית יש לבקש מהשיננית או רופא השיניים לנקותו.