השתלות שיניים – שאלות ותשובות

עומדים בפני טיפולי השתלת שיניים? השתלות שיניים הן תהליך כירורגי, וכמו כל תהליך כזה עשויים לעורר חשש, אולם דווקא כאן – אין ממש סיבה לחשוש. הטיפולים נערכים תחת הרדמה מקומית בלבד, ממש כמו סתימה פשוטה, ותוך זמן קצר תצאו ממרפאת השיניים כאשר אתם מצוידים בשיניים חדשות. במאמר זה נספק מענה לשאלות נפוצות לאלה מכם שעדיין חוששים, שרוצים לפזר מעט את הערפל ולדעת יותר על השתלות שיניים.

1. מה בעצם קורה בטיפול השתלת שיניים?

השתלות שיניים מבוססות על תהליך שבו רופא שיניים עושה פתח קטן בחניכיים על מנת להגיע אל עצם הלסת, מבצע בה קדח על מנת לפנות מקום להחדרת השתל, ואז מבריג לתוכו שתל.

על השתל הזה, המזכיר בעיקר דיבל, יולבש מבנה השן החדש. המבנה יתוכנן כך שישתלב בפה באופן טבעי, מבלי שיהיה אפשר להבחין בשוני כלשהו.

ניתן לבצע שתלים לשן אחת או למספר שיניים, וכן ניתן לחבר גשר של מספר שיניים על שני שתלים שאוחזים בו ומקבעים אותו לעצם הלסת.

2. מי רשאי לבצע השתלות שיניים?

כל רופא שיניים רשאי לבצע השתלות שיניים, אולם כמובן שעדיף לבחור רופא שיניים מנוסה או מומחה, המתמקצעים באופן ספציפי בטיפולים מעין אלו. אם אתם מעוניינים לעבור את השתלות שיניים בהרדמה מלאה, יהיה נוכח בחדר, בנוסף לרופא השיניים, גם מרדים, והתהליך יתבצע במתקן רפואי מתאים המאושר ע"י משרד הבריאות, ולא בכל מרפאת שיניים.

3. לאילו מצבים מתאימים שתלים דנטליים?

השתלות שיניים מתאימות למצבים בהם חסרה שן אחת או יותר או למצבים בהם נפגעה השן באופן משמעותי, כתוצאה מפגיעה חיצונית, הזנחה או כל סיבה אחרת. לעתים ניתן לטפל בבעיה על ידי טיפול שורש וכתר, אולם לעתים אין מנוס מביצוע השתלה.

4. אילו סוגי שתלים יש וממה הם עשויים?

ישנם שתלים ישראלים, אירופאים ואמריקאים, אשר אינם נבדלים משמעותית זה מזה מבחינת איכותם. השתל עצמו עשוי כמעט תמיד מטיטניום, אשר אינו יוצר תגובה כימית ואינו מושפע מן הרוק והחומציות בפה.

4. מהם המחירים של טיפולי השתלות שיניים?

ישנו טווח רחב של מחירים המשתנים בין רופא לרופא כשזה נוגע לביצוע השתלת שיניים בפיך. ההבדלים נגזרים מגורמים כגון מומחיותו של הרופא, מורכבות ההשתלה, סוגי השתלים, סוג ההרדמה וכדומה. באופן עקרוני, מחיר ממוצע של ביצוע השתלת שן בודדת כולל מבנה וכתר מעליהם, מתומחרים בקופות החולים מסביב ל 6000 ₪ בערך. הקופות קובעות פחות או יותר את הרף הבינוני של שוק רפואת השיניים בישראל. תמיד תוכל למצוא רופאי שיניים שיתמחרו את הטיפול בפחות או ביותר.

5. באילו מטופלים אין לבצע השתלות שיניים?

כעיקרון ניתן לבצע השתלות שיניים כמעט בכל אחד, אולם יש להימנע מכך במקרים בהם קיימת פגיעה במערכת החיסונית או ביכולת הריפוי העצמי של הגוף, כמו למשל במקרים של מטופלים הנמצאים תחת טיפולי רדיותרפיה או כימותרפיה, בחולי סכרת שאינם מאוזנים, בחולי אוסטיאופורוזיס שקיבלו תרופות מסוימות במשך שנים רבות, ובחולים ששיתוף הפעולה שלהם עם הטיפול עשוי להיות לקוי, עקב בעיות פסיכיאטריות או פסיכו מוטוריות.

6. מהן תופעות הלוואי לאחר השתלות שיניים?

למרות החשש הגדול מטיפולי השתלות שיניים, אין להן תופעות לוואי מיוחדות, וגם הכאבים שאתם מצפים לחוות לאחר הניתוח הם קלים אם בכלל, ואינם עולים על הכאבים של עקירה פשוטה. ייתכנו שינויי צבע במקום כתוצאה משטפי דם, אולם הן שטפי הדם והן שינויי הצבע יחלפו לאחר מספר ימים.