סיבוכים נפוצים בעת התקנת שתלים דנטלים

נתונים סטטיסטיים מראים כי ישראל נמצאת בין המקומות הראשונים בעולם בביצוע השתלות שיניים שמבוצעות בה בכל שנה, ביחס לכמות האזרחים החיים כאן. גם רמת הביטחון בביצוע התהליך עלתה עם השנים. האם זה הוריד את הסיכונים הכרוכים בסוג זה של טיפול?

למרות פופולריות הטיפול, כיוון שסיבוכים מתרחשים באחוז מסוים (נמוך) של המקרים, ישראל בה מבוצעים הרבה שתלים גם נמצאת במקום טוב מבחינת במספר הסיבוכים המתרחשים בעת התקנתם, על אף שבכל קנה מידה, מדובר בטיפול שנחשב בטוח באופן יחסי.

עם זאת, אם אתם עומדים בפני טיפול השתלות שיניים, כדאי שתהיו מודעים וערים לכל הסכנות הכרוכות בטיפול זה.

מדוע ישנם סיבוכים בעת התקנת שתלים?

יכולות להיות מספר סיבות לכישלון של שתלים. הכישלון נובע בעיקרו מכך שהשתל שהותקן בפיך לא נקלט בעצם האמורה להיבנות סביבו. תאי הגוף האמורים לעשות את המלאכה, לא עשו את מה שהיה מצופה מהם והשתל לא נקלט.

סיבוך זה קורה לפי המחקרים ב-5% מהמקרים. עם זאת, חשוב לסייע לאותם תאים בכך שיהיה מרווח סביר בין שתל לשתל או בין שתל לשן טבעית, חשוב להתקין את השתל בזוית הנכונה ובמיקום הנכון בעצם.

תקלות הנובעות ממיקום לא נכון או מצפיפות רבה, ניתנות למניעה לו היה מתבצע אבחון נכון מראש.

סיבת הכישלון העיקרית של התקנת שתלים במקרים אלה, נובעת מאבחון לא נכון של המקרה או ביצוע לא נכון של התהליך. ישנם רופאי שיניים הנשלחים לקורס קצרצר בן מספר ימים שבסיומו הם מתחילים לבצע שתלים לכל דיכפין.

לצורך השוואה, הכשרה מלאה בכירורגיית הפה והלסת אורכת חמש שנים. קורס קצר כזה אינו מספק, ונדרש ניסיון בשטח ורקע ממשי יותר.

נקודת האור היא שקל למנוע סיבוכים שמקורם בחוסר המקצועיות של רופא השיניים, שכן די בשאלת מספר שאלות קצרות על מנת להבין מי עומד מולך. האם הוא באמת טוב בביצוע שתלים ומי מתעקש להתהדר בנוצות לא לו.

רופא שיניים שמבצע שתלים צריך להיות איש מקצוע מיומן ומנוסה, ולך כצרכן אין שום סיבה להתפשר על פחות.

סיכונים נפוצים בעת התקנת שתלים

פעמים רבות אנו נתקלים בסיפורי אימה של מטופלים שהשתלת השיניים שלהם נכשלה וכתוצאה מכך סבלו מזיהומים, כאב, ואפילו הגבלה בתחושה שעשויה להיות בלתי הפיכה.

על אף שאסור להתעלם מהסיכונים הללו, חשוב לזכור שאלו הם מקרי קצה וכי מרבית ההשתלות עוברות בצורה חלקה ומשפרות לאין שיעור את חייו של המטופל. במקביל, ישנם סיבוכים אחרים, פחות הרי גורל מאילו שהוזכרו, אליהם יש להיות מודעים אף יותר. סיבוכים כאלה הם:

  • פגיעה בעצב הלסת התחתונה
  • שינויים במתאר החניכיים
  • נפיחות שאינה עוברת גם כעבור מספר ימים
  • שטפי דם או דימום באזור ההשתלה
  • זיהום הוא תרחיש אפשרי
  • התקנות שתלים באזור האחורי של הלסת העליונה מעלות את הסיכון לפגיעה או דלקת במערות האף (הסינוסים)

אם עברתם השתלות שיניים וזיהיתם תופעה חריגה לאחר ביצוע ההשתלה מהרו לפנות אל רופא שיניים שביצע את ההשתלה, או כל רופא מנוסה אחר הסמוך למקום מגוריכם.

הבדילו בין תופעות לוואי של ביצוע שתלים לסיבוכים ממשיים

יש להדגיש כי לא כל מופע של כאב או אי נעימות שחשים המטופלים בסיום התקנת השתל הוא בהכרח סיבוך של ביצוע ההשתלה. ישנן תופעות לוואי שהן נורמליות, כמו למשל שינוי הצבע עד שבוע לאחר ביצוע ההשתלה או נפיחות עד שלושה ימים לאחר ביצועה.

זה טבעי שמטופל חש כאב קל או רגישות בחניכיים לאחר ההשתלה, אך תחושה זו אמורה לחלוף בתוך ממספר ימים. במצבים כאלה, על המטופל להפעיל שיקול דעת ולגשת לקבלת טיפול רפואי רק אם אכן התגלו ממצאים חריגים.

את כל הסיבוכים שהזכרנו ניתן למנוע באמצעות תכנון מדוקדק של שלבי ההשתלה, הכולל צילומי רנטגן ו-CT מקיפים. אחרי הכל, אין זה מקרה שנרשמים בכל שנה כ-95% הצלחה בעקבות ביצוע התהליך.

אצלנו בארץ במרפאות שבדקנו, השתלת שיניים בראשון לציון כמו גם השתלת שיניים ברמת גן נחשבות לבטוחות והמצליחות ביותר בארץ, ולכן מי שרוצה ללכת על בטוח, מוטב שיבחר באחת ממרפאות השיניים המשובחות שמפוזרות באזור המרכז.