חורקים שיניים?

30% מהישראלים שוחקים שיניים – האם גם אתה?

רפואת שיניים מתקשרת לחיינו גם במקומות שלא בטוח שחשבנו עליהם. רופאי שיניים מדווחים על השפעות רבות של חריקת שיניים על מי שחורק שיניים.למה? קיראו כעת…

חריקת שיניים בזמן שינה נקראת ברוקסיזם.

ישנן כמה סברות לגורמים:

  1. סטרס – מתח כללי הקשור למערכת הנפשית ולא לבעיה פיזיולוגית, או לחרדות כלליות המוצאות את פורקנן בזמן השינה. השחיקה מתבצעת בלילה בזמן השינה באופן תת מודע ע"י הנעת הלסת התחתונה קדימה ואחורה בהדיקות על שיניי הלסת העליונה.
  2. תגובה הגוף להפרעות בסגר של השיניים – אם קיימת שן שמסיבה מסוימת הינה גבוהה יותר משאר השיניים או עקב שיחזור לקויי ששינה את מנשך השיניים הרי שהגוף רוצה להעלים הפרעה זו ומבצע זאת ע"י ניסיון לשחוק את הבעיה.
  3. השפעה שלילית של תרופות ואלכוהול – תרופות לפרקינסון, ונוגדי דיכאון מסוג SSRI כגון פרוזאק,רסיטל וסרוקסט גורמים לברוקסיזם וכן אלכוהול בצריכה מוגברת.

נמצא כי אחוז האנשים (בישראל) ששוחקים שיניים בשינה הוא גבוה מאד. כ- 30% מן הנבדקים שחקו את שיניהם. כמו כן במחקר של האיגוד הנוירולוגי האמריקאי נמצא כי 50% מקרב האנשים המדווחים על מיגרנות או כאבי ראש עזים מסוג TENSION TYPE HEADACHE אובחנו כשוחקי שיניים.

במקרים רבים של שחיקה חריפה הדבר עלול לגרום לנסיגת חניכיים עקב הכוחות הרבים המופעלים בזמן השחיקה ומועברים דרך שורשי השיניים לסיבים האוחזים את השן לחניכיים.

איך תזהו שחיקה:

  1. אם ישנו שותף/ה לשינה אזי באם השותף מדווח על רעשי חריקה בזמן השינה המשותפת
  2. ניתן לראות כי המשטחים הלעיסים של השיניים הינם שחוקים והתלוליות הקיימות באופן נורמאלי נשחקו ונראים "משופשפים" או ישרים
  3. הדנטין, החומר הפנימי של השן נחשף. זהו חומר צהוב יותר מהרגיל ןניתן לראותו כאשר ההאמאייל מעליו נשחק.
  4. קליקים של מפרק הלסת בזמן פתיחה או סגירה
  5. כאבים שחשים בבוקר כשמתעוררים משינה. הכאבים הם באזורי שרירי הלעיסה (החלק החיצוני של הלחי) או במפרק הלסת
  6. קו לבן בחלק הפנימי של הלחי במישור מפגש השיניים או סימני נגיסה בלשון
  7. רגישות לקור או חום בשיניים שאינה מוסברת על ידי עששת או בעיה דנטלית
  8. בעיות בשחזורים – כתרי חרסינה שנשברים תכופות או סתימות שנופלות ללא הסבר ממשי עשויים להעיד על כוחות לעיסה גדולים מהרגיל

איך מטפלים?

טיפול התנהגותי הכולל שינויי הרגלים:

  • הימנעות מהפעלת עומס על המפרק – לא ללעוס מסטיקים, לפהק חזק מדיי או כל פעולה שגורמת לפתיחת פה מוגזמת
  • הרגלי מנח לשון שיניים – החדרת הלשון בין השיניים בזמן מנוחה וע"י כך מניעת האפשרות למגע של שן בשן

טיפול אקטיבי:

  •  סד לילה – מנגנון שנועד להנחה על השיניים העליונות בזמן שינה ובעל עובי של כמה מ"מ המונע מגע שלשן בשן. הסד הסטנדרטי עשויי מאקריל- חומר פלסטי קשיח שנבנה במעבדה ומחקה את הסגר הרגיל של השיניים אך רק חוצץ. מבוצע ע"י רופא השיניים.
  •  NTI – זהו מנגנון חדשני שעובד על הרפלקס העצבי ומונע מגע בין השיניים