הלבנת שיניים

מי לא היה רוצה חיוך של כוכב קולנוע? לבן, צחור, מושלם…. הלבנת שיניים היא צעד פשוט וזול בדרך לחיוך מושלם.

למה השיניים שלך הפכו כהות?

שיניים הופכות כהות יותר עם השנים. באופן כללי, השן בנויה משלוש שכבות:

  1. מוך, שהיא השכבה הפנימית המכילה כלי דם ועצבים
  2. דנטין, שהיא שכבה בעלת גוון צהבהב המקיפה את המוך
  3. אמאיל שהיא השכבה החיצונית הבונה את כותרת השן.

לאמאיל צבע לבן שקוף. ככל ששכבת הדנטין שמתחתיו צהובה יותר, היא תשתקף דרך האמאיל והשן תראה כהה יותר.

שיניים לאחר טיפול שורש למשל, משנות את הגוון הפנימי שלהן לאפור.

הצבע הזה משתקף דרך האמאיל והשן כולה נראית אפורה.

מקרים ידועים של שיניים שיש עליהם גוונים אפורים הם למשל אצל אנשים שבזמן התפתחות השיניים שלהם, כשהיו בגיל הינקות, קיבלו תרופות ממשפחת הטטראציקלינים.

התפתחות השיניים בצל התרופה גורמת להופעת פסים אפורים על השיניים כשיבקעו.

בנוסף על השתקפות הגוונים מהשכבות הפנימיות, גם האמאיל עצמו משנה גוון עם השנים. בניגוד למראה האחיד שלה, כותרת השן איננה עשויה מקשה אחת.

שכבת האמאיל מלאה בחריצים ונקבוביות ובנויה למעשה מאוסף "תעלות" עם חתך משושה, הדחוסות בצמידות זו לזו.

עם השנים, חודרים חומרי צבע למרווחים שבין התעלות הללו והשן משנה גוון. מולקולות הצבע הגורמות לשינוי הגוון, נקראות :כרומופורים".

בתהליך של הלבנת שיניים, חומר ההלבנה חודר בין התעלות, ומפרק את מולקולות הכרומופורים באמצעות שבירה של המולקולה, חמצון שלה וספיחה שלה החוצה.

כשהמולקולות הבעייתיות יוצאות משכבת האמאיל או מאבדות גוון בעצמן והופכות שקופות, השן תיראה לבנה יותר.

הלבנת שיניים

התמונה מתוך אתר korwhitening.com, אתרו של דר' רוד קורטי, מפתח אחת משיטות ההלבנה האפקטיביות ביותר בעולם. לצערנו, השיטה איננה מיובאת כרגע (2013) לישראל.

קיימות מספר שיטות להלבנות שיניים:

  1. הלבנת שיניים בלייזר או אור LED.
  2. הלבנת שיניים עם סד בביתך.
  3. הלבנת שיניים עם סד במרפאה.
  4. משחות שיניים להלבנה ותכשירים כולל סטריפים.
  5. ציפוי השיניים בחרסינה או ציפויי לומינירס בגוון בהיר.

משך הזמן לביצוע הלבנת שיניים

משך הזמן הנדרש לביצוע הלבנת שיניים משתנה משיטה לשיטה. ישנן שיטות מהירות תוך שעה כמו לייזר, ושיטות איטיות מאד כמו משחות שיניים להלבנה.

נעמוד על ההבדלים בין השיטות בהמשך המאמר. עם זאת, כדאי לזכור כי מדובר בתהליך לא צפוי במיוחד.

כשמבצעים הלבנת שיניים אנו יודעים מה הצבע בנקודת ההתחלה, אך אין לנו מושג מה יהיה הצבע שלהן בסוף. תמיד יש שיפור, אך לא תמיד הוא משמעותי.

חשוב להגיע לטיפול עם רמת ציפיות סבירה. התוצאה היא שיניים בהירות יותר, אך לא בהכרח לבנות כשלג. לדעתנו, כדאי היה לשנות את השם של הטיפול מ: הלבנת שיניים, ל"הבהרת שיניים"

. בנוסף, גוון בהיר יותר לא פותר את הבעיה של צורת השן, שברים בה, רווחים בין השיניים ועוד. החיוך ישאר זהה, רק בהיר יותר.

הלבנת שיניים בלייזר או אור LED

הלבנת שיניים בלייזר או מכשיר היוצר תאורת לד (בדרך כלל באורך גל של 400), מבוצעת במרפאת השיניים באמצעות מכשיר השולח קרן אור מרוכזת אל השן.

לפני הפעולה מורחים את השן בחומרי הלבנה, והאור למעשה 'מפעיל' את החומר.

החומר סופח החוצה את החומרים שגרמו לשן להצהיב (ניקוטין, תרופות, קפה וכו) ומשנה את צורת החזר קרני האור מעל

השן. המחקרים מעידים כי התרומה של הלייזר לתהליך איננה טובה במיוחד. למעשה, גלי האור רק גורמים להתפרקות של חומר ההלבנה מהר יותר ובכך מורידות את האפקטיביות שלו. זאת ועוד, הלייזר עשוי לחמם את השן או לגרום להתייבשות של התעלות שבה, ובכך מעלה את הרגישות שלאחר הטיפול, תופעת לוואי ידועה. במקרים קיצוניים יותר הפגיעה עשויה להגיע למוך השן, ויהיה צורך בטיפול שורש. גם משרד הבריאות הזהיר לפני מספר שנים מפני ביצוע הלבנות בלייזר. השימוש במכשיר הLED בטוח לחלוטין שכן אינו מחמם את האזור, והתוצאה זהה למתקבל בלייזר. משך הטיפול: כשעה אחת בלבד.

הלבנת שיניים בשיטת הסד הביתית

בתמונה ניתן לראות סד גמיש שמכינים במעבדה. רופא שיניים לוקח מידה של הלסתות ומכין את הסד השקוף.

הסד יורכב על גבי השיניים ע"י הלקוח בעת השימוש תוך כדי מילוי הסד בחומר הלבנה פעיל. בעבר היינו מניחים את הסד במשך הלילה ל-6 שעות במשך כשבועיים לפחות לקבלת האפקט. מחקרים אחרונים מראים כי האפקטיביות של חומר ההלבנה יורדת, וכי אין טעם לשים אותו יותר מ-3 שעות ביום. הרוק בפה מפרק חלק ניכר מהחומר. השיטה אפקטיבית, אך הצורך לשים גוף זר בפה גורם למטופלים רבים להפסיק את הטיפול אחרי מספר ימים, או לבצע אותו באופן לא רציף.

ביצוע הלבנת שיניים במרפאה

בשיטה זו משתמש רופא שיניים בסד שקוף בדומה לשיטה הביתית, אלא שהשימוש בו נעשה בתוך מרפאת שיניים, ונעזרים בחומרים בריכוז של 37 אחוז במקום 20 אחוז בלבד בשיטה הביתית.  בדרך כלל מספיקות כ-4 פגישות של שעה אחת על מנת להגיע לתוצאה טובה. השיטה אפקטיבית מאד. בתמונה למעלה ניתן לראות דוגמאות מצולמות.

הלבנת שיניים באמצעות משחות שיניים להלבנה וסטריפים

רוב יצרניות משחות השיניים, בינהם קולגייט, אורביטול ואוקסיפרש, מציעות משחה להלבנה. לחלק מהיצרנים יש גם תכשירים למריחה על גבי השיניים או פסים לאפליקציה על גבי השיניים. אחוז החומר הפעיל במשחות ובתכשירים נמוך מאד. כתוצאה מכך הלבנת השיניים באמצעותם הוא תהליך ארוך ולא אפקטיבי במיוחד. ניתן להשתמש בתכשירים אלו כתמיכה לתהליך הלבנה בתוך מרפאת שיניים או בבית. מעבר לכך, המשחות הנ"ל מכילות מרכיבים השוחקים את השיניים ברמה גבוהה יותר מאשר משחות שיניים רגילות. בהתאם, אם אתם חושקים בביצוע הלבנת שיניים אמיתית, כדאי שתתיעצו עם רופא השיניים שלכם.

הלבנת שיניים באמצעות ציפויי חרסינה או לומינירס

בתמונות שלמטה אנו יכולים לראות את האפקט המהיר והמדהים של ביצוע ציפויי חרסינה. התהליך הוא קל ופשוט ובדרך כלל איננו מלווה בהורדת כמות חומר משמעותית מהשיניים, או אפילו צורך בהרדמה מקומית.

רופא שיניים לוקח מידה של השיניים ואחרי שבוע בערך מעבדת השיניים מספקת את הציפויים. במקרה של לומינירס, המעבדה נמצאת בארה"ב ולכן משך הזמן ארוך יותר כ- 3 שבועות. ניתן לקרוא על ציפויי לומינירס בהרחבה במאמר נוסף באתר.

הציפויים יודבקו על גבי השיניים באמצעות דבקים מיוחדים, וכך תוכלו תוך שבוע אחד בלבד לקבל מראה מושלם. אפשר לסגור באמצעות ציפויים גם רווחים, לתקן שיניים עקומות, והתוצאה היא ארוכת טווח יותר מאשר הלבנת שיניים שכן הציפויים אינם משנים גוון לעולם.

לפני:

אחרי:

בתמונות הותקנו חלפו הציפויים ב-6 שיניים קדמיות בלבד. המטופל שתמיד חשש לחייך, והחזיק את היד מעל פיו כשעשה זאת, הפך להיות אדם מאושר וחייכן.

כאשר האמאיל פגום ואינו מאפשר הלבנה (ההלבנה כזכור פועלת על האמאיל), או כשיש סתימות גדולות בשן, עדיף לבצע ציפויים וכתרים ולא הלבנה. גם הסתימות על השן לא ישנו את צבען בהלבנה.

תופעות לוואי של הלבנת שיניים

קורה כי לאחר הטיפול ישנה תחושה של רגישות מוגברת לחום וקור. תחושה זו חולפת תוך מספר ימים. רצוי להימנע מהמשך הטיפול עד חלוף הרגישות, ולהמשיכו אח"כ.

בנוסף רצוי להימנע מטיפול הלבנת שיניים בזמן הריון והנקה. השינויים ההורמונליים הופכים את החניכיים לרגישות מאד, והחומר עשוי לגרום להרגשת צריבה.

האפקט של הלבנת שיניים, ולא משנה באיזו שיטה, דועך עם הזמן. יש לתחזק אותו אחת לתקופה.  עישון ושתיית קפה מזרים את הדעיכה. ככל שתמנעו, כך האפקטיביות של הלבנת שיניים הופכת טובה יותר. רצוי לקרוא את המאמר באתרנו: "הלבנת שיניים לכל החיים – אמת או בדיה?" או לקרוא את החוברת: המדריך המלא לשיפור החיוך".