השתלות שיניים בלייזר

השתלות שיניים בלייזר – אמת או בדיה? שימוש בלייזר על ידי רופא שיניים יכול להיות דרך מדויקת ויעילה כדי לבצע תהליכי טיפול שיניים מסוימים. פוטנציאל השימוש בלייזר נובע מהיכולת של רופאי שיניים לשלוט ברמת הכוח ובמשך החשיפה של הלייזר על הרקמות (החניכיים או מבנה השן) הנחוצות, מבלי לפגוע ברקמות האחרות שמסביב. 

יתרונות בשימוש לייזר על ידי רופאי שיניים

  • בחלק מתהליכי הטיפול בלייזר, כמו במקרה של ביצוע סתימות על ידי רופאי שיניים אין צורך בהרדמה כלל, או במעט מאוד חומר הרדמה.
  • השימוש בלייזר בזמן השתלות שיניים מקטין את הסיכוי לדימום מאחר והלייזר עוזר לקרישת הדם וצורב כלי דם חשופים.
  • הנזק לרקמות הסובבות את אזור הטיפול מוקטן למינימום ההכרחי.
  • לאחר השתלות שיניים בלייזר, הפצעים בפה מתאחים מהר יותר והרקמות מסוגלות להתחדש בצורה טובה יותר.
  • הסיכוי לזיהומים בקטריאליים הוא מזערי, מאחר וקרן הלייזר מנקה בצורה סטרילית מלאה את האזור עליו רופא השיניים עובד.
  • ולבסוף חלק מתהליכי הטיפול בלייזר על ידי רופאי שיניים כלל לא דורשים תפרים לאחר הטיפול.

השימוש בלייזר – יתרון לרופאי השיניים

יישום השימוש בלייזר על ידי רופאי שיניים פותח בפניהם דלת למגוון טיפולים ותהליכים שקודם לכן, לא יכלו בהכרח לבצע. ביצוע תהליכים וטיפולים כאלו באמצעות לייזר נותן את ההזדמנות להרבה רופאי שיניים להתמחות ברמה גבוהה בתהליכים מסוגים רבים, גם לא נפוצים.

מומחיות זו מתבטאת בעבודה יעילה, מהירה ומדויקת ככל האפשר. למשל בעת ביצוע השתלות שיניים יכול הרופא לבצע חתך עדין ללא דימום. עם זאת, מחקרים רבים מעמידים בסימן שאלה את האפקטיביות של ביצוע טיפולי שיניים בלייזר, ובמיוחד את השימוש הנעשה היום בענף של השתלות שיניים בלייזר, ולטענת מחקרים אלה עדיף במרבית המקרים לעשות שימוש בשיטות אחרות.

לייזר היא שיטת טיפול יעילה לא רק בטיפולי שיניים, אלא גם ניתנת לשימוש גם בטיפולים אסתטיים כמו שאיבת שומן במותניים או בגב והבטן.

ניסיונו של המחבר מלמד כי על אף שאמנם היה פחות דימום לאחר ביצוע חתכים בלייזר, הרי שההחלמה הייתה כואבת יותר למטופל מאשר בשיטות הרגילות.

טיפולי לייזר ברקמות רכות (חניכיים)

מקדחות לייזר יעילות מאוד עבור הארכת כותרות שיניים לפני ביצוע כתרים. רופאי שיניים משתמשים בהם בטיפול מסוג זה על מנת לשנות את צורת החניכיים ולחשוף מבנה שן שהוא בריא יותר. עיצוב מחדש של החניכיים יעיל ליצירת בסיס חזק יותר לכתר וכך הטיפול נעשה מוצלח ואפקטיבי יותר.

לאנשים הרגישים במיוחד לחום וקור באזור החניכיים, רופאי שיניים מציעים טיפול בלייזר הסוגר את החלק הרגיש בשן ומפחית או אפילו מעלים את הרגישות לאחר מכן.

עם זאת, גם במקרה זה, מחקרים רבים טוענים כי חיטוי כיסים בחניכיים באמצעות לייזר איננו אפקטיבי דיו ביחס לשיטות אחרות.

סוג אחר של טיפול ברקמות רכות הוא הסרת גידולים מהחניכיים, טיפול בצביעה לא טובה של השיניים כתוצאה מהצטברות פיגמנטים ועוד.

טיפולי לייזר ברקמות קשות (שיניים)

ניתן להשתמש במכשירים על בסיס לייזר על מנת ליישר או להלבין שיניים, וכך, לקבל חיוך יפה, לבן ומאושר יותר. אחד מהכלים השימושיים יותר בתחום טיפולי שיניים בלייזר הוא גלאי חורים.

זהו לייזר הפועל בעצמה נמוכה ומסוגל לגלות חורים בשלבים מוקדמים יותר, ללא צורך לחכות לכאבי שיניים או להתגלות החור. מכשיר זה נקרא: דיאגנודנט וקשה למצוא אותו בישראל.

במקדחות לייזר, המיועדות להכין את השיניים לסתימות ומחליפות את המקדחות המסורתיות, נעשה שימוש בעת ביצוע סתימות על ידי רופאי שיניים, הלייזר שימושי בכך שהוא הורג את כל החיידקים שהיו בחור שבשן. השימוש בלייזר מספק חוויה נעימה יותר למטופל משום שאין ברקע את רעש הקידוח המעצבן שכולנו מכירים.

בעת ביצוע סתימות באמצעות מכשיר לייזר בדרך כלל לא נדרשת הרדמה מקומית. עם זאת, השימוש במכשיר מוגבל משום שחלק גדול מהסתימות המבוצעות במרפאת שיניים הן לצורך החלפת שחזורי האמלגם הכסופים. קרן הלייזר איננה יכולה להסיר מתכות ועל כן במקרים אלו לא ניתן לעשות שימוש בלייזר ויש להשתמש בשיטות קידוח רגילות.

עוד כשזה מגיע לשיניים ורקמות קשות, שימוש בלייזר עשוי להיות יעיל לטיפול בשיניים רגישות עקב חשיפה של פני שטח השורש באזור החניכיים שלהם. הלייזר למעשה "מתיך" את פני השטח ואוטם אותם. איטום זה מוריד משמעותית את הרגישות שנוצרה.

השתלות שיניים באמצעות לייזר

ביצוע השתלות שיניים באמצעות לייזר הוא מונח מטעה, בשונה מהשתלות שיניים ביום אחד.

בעת ביצוע השתלות שיניים יש לעשות חתך בחניכיים על מנת לחשוף את עצם הלסת, ואת זה אמנם ניתן לעשות באמצעות לייזר, ועם הרבה פחות דימום אצל מי שיש לו נטייה לכך או נוטל תרופות נוגדות קרישה, אם כי הכאב לאחר ניתוח גבוה יותר מאשר בעת ביצוע חתך רגיל.

את החלק השני של ביצוע השתלת שיניים המערב הכנת קדח לתוכו יוחדר השתל הדנטלי לא ניתן לבצע באמצעות לייזר. החום שיוצרת קרן הלייזר גבוה, והורג את תאי העצם הנדרשים אחר כך לצורך קליטת השתל. בהתאם, חלק זה מבוצע בדרך הסטנדרטית ועם הרבה קירור מים.

החלק בו הלייזר כן יכול לעזור כשזה קשור לענייני השתלות שיניים, הוא כאשר העצם נסוגה והסליל החיצוני של השתל נחשף.

במקרה זה ואם רוצים לבנות עצם מחדש סביב השתל יש לחטא את פני השטח של השתל. שימוש בלייזר יכול לחטא את פני השטח, אם כי קיימות שיטות טובות לא פחות ללא השימוש במכשיר זה.

היקף השימוש בלייזר ברפואת שיניים בישראל

קשה מאד למצוא את מכשירי הלייזר בהרבה מרפאות שיניים משום שהמכשיר יקר. מכשיר המשמש בעיקר לרקמות רכות ומניעת דימום עשוי לעלות 30-50,000 ש"ח. מכשיר המבצע גם סתימות עשוי לעלות מעל 100,000 ש"ח. מכיוון שהשימושים בלייזר דנטלי מוגבלים יחסית, מרבית מרפאות השיניים לא יטרחו לרכוש מכשיר זה. אחרות ירכשו את המכשיר על מנת לבדל את עצמן מבחינה שיווקית, שכן אין בפועל הצדקה כלכלית להחזקת המכשיר, שלטיפולים באמצעותו ויש בדרך כלל חלופות זולות יותר ויעילות לא פחות.