טיפולי שיניים בזמן הריון חלק א

הקשר בין השתלות שיניים והריון – חלק א'

מזל טוב, את בהריון. מחקרים רבים מראים כי אין מניעה לבצע טיפולי שיניים בהריון, אולם ישנן מספר מגבלות אותן יש לקחת בחשבון. במאמר זה נברר מתי מומלץ לעבור טיפולי שיניים ובאילו תנאים. כמו כן, נענה על שאלות כגון: האם מותר לבצע השתלות שיניים והלבנת שיניים? ובכלל, אילו טיפולי שיניים ניתן לבצע בזמן הריון?

ההתלבטות – האם לבצע טיפולי שיניים בזמן הריון?

השאלות העולות בנוגע לביצוע השתלות שיניים, טיפול שורש וטיפולים אחרים בזמן הריון, עולות לרוב כאשר נמצאים באמצע סדרת טיפולים או כאשר מתחיל כאב שיניים או זיהום חמור, אשר קשה להתמודד איתו. החששות העיקריים הקיימים אצל נשים בהריון נובעים מהצורך בצילומי רנטגן הכוללים קרינה שלכאורה יכולה לפגוע בעובר או בגלל הצורך בשימוש בחומרי אלחוש בעלי דרגת סיכון גבוהה, בהם משתמשים בטיפולים כואבים כגון השתלות שיניים או חידוש כתרים.

במקרים כגון אלו, של כאבי שיניים חמורים או צורך בביצוע טיפולים ייחודיים כגון השתלות שיניים, תיקוני שתלים, טיפולי שורש וכן הלאה, את, האשה ההרה מתלבטת האם כדאי ללכת לרופא שיניים. באופן כללי נציין כי פנייה לרופא שיניים היא כדאית, וכי בעת הפגישה עם רופא השיניים חשוב לציין כי את בהריון ולציין את מספר השבוע בו את נמצאת.

לרוב, רופא השיניים ימליץ לבצע את הטיפול, במיוחד במקרים של זיהום חמור או כאב בלתי נסבל. לעיתים, במידת האפשר, ימליץ הרופא להמתין לתחילת הטרימסטר השני ובמקרים כגון השתלות שיניים אותן ניתן לדחות או במקרים של טיפולים המצריכים הרדמה מלאה וכדומה, ימליץ הרופא להמתין לסיום ההריון.

השתלות שיניים או שתלים דנטליים, אגב, נעשות במקרים בהם השיניים נעקרו עקב הזנחת הטיפול בשיניים, עקב עששת מתקדמת או כאשר כל טיפול אחר לא הועיל. השתלות שיניים נעשות גם במקרים של נשירת שיניים בגיל מבוגר, או במקרים בהם השיניים שבורות או מפוררות.

השתלות שיניים הן החלופה הקרובה ביותר לשיניים בריאות, ובעזרת השתלות שיניים ניתן לתפקד, לאכול ולחייך ממש כמו עם שיניים בריאות.

כיצד בכלל משפיע ההריון על בריאות השיניים?

ישנו מיתוס נפוץ שטוען כי העובר בגוף האישה דורש את מנת הסידן שלו לבניית עצמותיו וזאת נלקחת משיניי האם ומחלישה אותן. מדובר במיתוס שגוי מאחר והוכח כי הסידן הדרוש לעובר נלקח דווקא מעצמות האם ולא משיניה. עובדה זו לא מפחיתה מתופעות הריון אחרות, שכן משפיעות על בריאות השן.

כאישה בהריון, ודאי חווית תחושה של בחילות ואולי אף הקאות. הקאות מרובות מעלות את רמת החומציות בפה, מה שעלול להחליש את השיניים ולגרום להן להתפורר ולנשור.

בנוסף, שינויים הורמונאליים בגוף האישה, משפיעים על כלי הדם בחניכיים ומעלים את הסיכון לרגישות בחניכיים או ללקות בדלקת ומחלת חניכיים. מחלות אלו עלולות לשלוח חיידקים דרך מערכת הדם, היישר אל העובר, דבר העשוי לסכן את ההריון.
בעיות אלו ואחרות מצריכות, בין השאר, לבצע השתלות שיניים, להתקין שתלים דנטאליים ולקיים טיפולי שיניים אחרים.
אולם טיפולים שיחייבו מתן אנטיביוטיקה רצוי לדחות אם ניתן לאחר הלידה.